Populärmusikhistoria 1900-1950

Populärmusiken i USA har sina rötter i den nordamerikanska kultur som invandringen skapade från 1600-talet och framåt.  Invandringen kom både från Europa och Afrika och människorna förde med sig både sina religiösa sånger och sin folkmusik till det nya landet.

Slaveriet

Slavar hade i århundraden importerats från Afrika för att jobba på bomulls- och sockerrörsplantage södra USA. När sydstaterna förlorade det amerikanska inbördeskriget (1861-1865) förbjöds slaveriet. 

Men USA var fortfarande ett segregerat land. Förhållandena för den svarta befolkningen var svåra och rasismen utbredd. Det var först genom medborgarrättsrörelsen på 1950- och 1960-talen som de svarta fick fulla medborgeliga rättigheter.

Afrikanska traditioner

Slavarnas tog med sig sin religion, historia och musik. Viktiga influenser kom därför från Västafrika, söder om Sahara med naturreligioner med inslag av dans ackompanjerad av drivande avancerade trumrytmer på Djembétrummor.

De svartas sätt att sjunga var mer öppet, det gick att fritt ösa på samt även "hitta på i stunden".




Arbetarsånger

För att finna kraft när de arbetade sjöng slavarna för att finna tröst, hopp och styrka. Texterna var ofta religiösa. Arbetsredskapen fick stå för kompet.

"Call and response" är ett sätt att sjunga där en försångare sjunger en fras och övriga svarar. Antingen med samma fras eller någon annan.






Gospel

För att underlätta arbetet sjöng slavarna. Till en början var det afrikanska sånger. Sedan utvecklades sångerna till så kallade spirituals, med kristna texter. Formen var ofta "call and response".
Sättet att sjunga influerade sedan flera musikaliska stilar såsom blues och jazz.

Gospel betyder "glatt budskap". Sångerna blev mer och mer avancerade i sin form och ofta fanns någon slags ackopanjemang med. Musiken spreds framför allt i de svarta kyrkorna och är än idag en musikstil som lever och utvecklas. 

De första svenska gospelkörerna bildades under 1960-talet och gospeln är idag ett vanligt inslag i våra kyrkor. 




Blues

Ingen annan stil har haft en sådan enorm betydelse för framväxten av populärmusiken under 1900-talet som blues. Från början var den en oackompanjerad klagosång. Så småningom kom gitarren att bli det typiska kompinstrumentet.

Själva ordet blues kommer av ”blue”, som betyder ”sorgsen, nere”. Men det textliga innehållet kunde även vara glatt och upp-sluppet och till och med vågat.

Typiskt för en blues är textens och musikens uppbyggnad.
Det absolut vanligaste är att varje vers är uppbyggd enligt AAB-form, exempelvis som i Robert Johnsons ”Cross Road Blues”:

A: I went to the crossroad,
  fell down on my knees.
A: I went to the crossroad,
  fell down on my knees.
B: Asked the Lord above,”have mercy,  
  now save poor Bob, if you please”.



Rythm & Blues

Rhythm & Blues uppkom när de svarta flyttade in till städerna under 1930- och 40-talen och började elförstärka den tidigare akustiska bluesen.

I rhythm & blues hade man oftast bluesformen som grund, men var mindre inriktad på improvisation. Man lånade en del, framför allt sångliga, inslag från gospeln.

En stor del av karaktären i Rhythm & Blues kom från rytmen, framför allt från det markerade beatet, som skulle bli en viktig beståndsdel även i rocken.


Country

Den viktigaste vita musikstilen bland rock’n’rollens rötter är country, som på sätt och vis kan sägas vara de vita amerikanernas motsvarighet till blues.

Country har sina rötter i europeisk folkmusik och var ursprungligen enkel, med akustiska instrument som gitarrer och fioler.




Instuderingsfrågor


Vad var triangelhandeln?

Vad är "call and response"?

Vad innebär det att en bluestext har AAB-form?

Vilket är det typiska kompinstrumentet för blues?

Vad är skillnaden mellan Blues och Rythm and Blues?