Populärmusikhistoria 1950-talet

Lyssna på uppläsning av denna sida här!

Varför uppstod pop- och rockmusiken i USA?


Positiv ekonomisk utveckling efter andra världskriget. Man köpte musik på LP-skivor.

Radion fanns i alla hem. Senare kom även tv:n.

Kulturer som tidigare varit åtskiljda började närma sig varandra och blandades. Man lyssnade på varandras musik.

Skivbolagen såg ungdomar som en köpstark grupp som var beredd på att utmana gamla ideal. 

Gränsen mellan svart och vit blir mindre tydlig

Ungdomarna brydde sig inte om gränserna som fanns mellan den svarta och vita musiken. Svart musik var trendigt bland vita ungdomar, särskilt Rythm & Blues.  Men många föräldrar tyckte inte om detta.


Alan Freed (bilden) myntade begreppet Rock and Roll. 
Freed ville spela svart Rhythm and Blues i sitt radioprogram utan att använda uttrycket "Rhythm and Blues" vilket innebar en omedelbar koppling till svart musik och kunde göra det svårt för vita ungdomar att lyssna på programmet. Att spela samma skivor men kalla dem Rock n Roll var mindre kontroversiellt.

Bill Haley

1955 kom filmen "Black Board Jungle". Den handlade om skolelever som ville ha "sin" musik på festen och inte föräldrarnas jazz och country.

Ledmotivet till filmen var "Rock around the clock" med Bill Haley and his comets. Denna låt blev en signaturmelodi för den nya ungdomskulturen.

Bill Haley var då 32 år och lite för gammal för att vara tonårsidol. Han fick senare lämna över tronen till Elvis Presley. Bill Haley upplevdes som mer "vit" och mer "countryaktig" än Elvis.



Elvis Presley

Elvis var den perfekta ungdomsidolen. Han var ung, vit och snygg och slog igenom precis då den nya musikstilen Rock n roll hade slagit igenom. 

Han kopierade de svartas sångsätt bättre än någon annan tidigare hade gjort och musiken var redan populär hos de amerikanska ungdomarna.

Elvis kallas för The King of Rock n Roll. Baserat på hur populär han var och hur bra hans musik sålde så kan man även säga att han en av de absolut största soloartisterna genom alla tider.

 

Andra Rock n Roll-artister








Instuderingsfrågor 

Varför uppstod pop- och rockmusiken i USA?

Hur uppstod uttrycket Rock n Roll?

Varför uppstod denna musikstil på 50-talet?

Elvis är en av de största artisterna i musikhistorien. Vad var det som gjorde honom så stor?

Varför blev Rock n´rollen mindre populär i slutet på 50-talet?