Populärmusikhistoria 1960-talet

Den brittiska invasionen

Britterna hade under större delen av 50-talet ägnat sig åt att återhämta sig efter andra världskriget. Sakta men säkert blev nu livsvillkoren bättre.

Brittiska band, med The Beatles i spetsen, förnyade rocken och bröt i mitten av 60-talet USA:s dominans på pop- och rockmarknaden. Under 60-talet var det många band på de amerikanska försäljningslistorna.

The Beatles

The Beatles fick skivkontrakt 1962.  I samband med skivlanseringen skapades den typiska Beatleslooken, med bandets frisyrer och kläder i fokus.

Efter ett antal hits i sitt hemland slog The Beatles som första brittiska band igenom i USA.

The Beatles revolutionerade grupptänkandet inom rocken och började snart experimentera med helt nya sound och sätt att skriva musik. Rocken var därmed förändrad i grunden.


Bakre raden: Ringo Starr (tr), George Harrison (git), John Lennon (git)
Sittande: Paul McCartney (bas)

Anledningar till The Beatles stora betydelse i rockhistorien:

- Deras blandning av musikstilar gjorde att deras egen musik lät ny och fräsch

- Deras musik behöll energin från rock’n’rollen men var mer avancerad.

- De var en grupp, i stället för en artist med kompband.

- De skrev större delen av sitt eget material

- De var det första brittiska band som slog i USA.

- De vågade experimentera med nya inspelningstekniker, sound och klanger, och sög upp de olika trender som fanns runtomkring.







The Rolling Stones

Gruppen debuterade 1962 och spelade först bara andras blueslåtar (så kallade bluescovers). På sextiotalet blev de rockigare men bluesen fanns fortfarande kvar. Man kan säga att deras musikstil är Bluesrock. Deras första egna hit hade de med Satisfaction (1965).

Jämfört med Beatles var Rolling Stones image mer stökig och uppkäftig. Rolling Stones blev snart Beatles främsta konkurrenter, även om de umgicks en del privat.

Bandet spelar fortfarande, även om många av bandmedlemmarna är i 75-årsåldern.







Soul

Den som spelar och sjunger själfyllt (med känsla) har "soul".
I mitten av 60-talet utvecklades musikstilen soul  bland de svarta i USA.
Den hade starka rötter i rhythm & blues och gospel. 

Soulen blev mycket populär, både bland svarta och vita, och stilens utveckling hängde i stor utsträckning samman med de svartas frigörelse och kamp för sina rättigheter under 60-talet.  



 
 




En politisk revolution

I början av 60-talet fanns en allmän optimism i USA, men mycket av detta förändrades på grund av några viktiga händelser.


 - President Kennedy mördades 1963.

 - USA:s svarta medborgare kämpade för sina rättigheter. Folkrättskämpar som Martin Luther King gjorde att livssituationen för landets svarta medborgare så sakteliga förbättrades. 

 - I Vietnam pågick ett utdraget krig. USA deltog i kriget från 1965, men protesterna mot detta var enorma över hela världen.


Allt detta bidrog till en ökad politisk medvetenhet bland ungdomar under 60-talet. Denna politiska revolution gick delvis hand i hand med en sexuell revolution och en friare inställning till droger.

Singer/songwriter

Denna musikstil kommer ur en tradition av att sjunga sånger man skrivit själv ackompanjerad av ett enkelt komp, vanligtvis gitarr. Låtarna var långa, med många verser. Texten skulle vara i fokus och de handlade ofta om politik och om tillståndet i världen.

 

Flower power och psykedelisk musik

60-talet gick mot sitt slut och popmusiken genomgick nu en snabb utveckling. Man experimenterade med musiken, texterna och med själva soundet. Den så prydliga musiken från tidigt 60-tal förändrades till något nyare och friare. 

Hippierörelsen hade sitt ursprung i och omkring San Fransisco.  Hippies var för kärlek och ickevåld och använde uttryck som "flower power" eller "make love, not war".  Summer of Love 1967 var rörelsens höjdpunkt och budskapet om musik, sexuell frihet, antikrigspropaganda och en friare inställning till psykoaktiva droger som t.ex. LSD spreds över hela USA och delar av Europa.

Musiken inom hippierörelsen gick från att vara enkla kärlekssånger till att vara experimentella, både vad gäller musiken och texterna. Psykedelisk musik är alltså ett resultat av musik som är skapad under drogpåverkan. 



 Instuderingsuppgifter

Varför dröjde det tills 60-talet innan band från England bröt USA:s dominans inom pop- och rockmusiken?

Vad har gjort The Beatles till ett av pophistoriens viktigaste band?

Vad innebär det att ha "soul"?

Soul har sina rötter i två tidigare musikstilar. Vilka?

Framtidstron och optimismen som fanns i samhället under 1950-talet slogs i spillror i början av 1960-talet. Vad hände?

60-talet var ett politiskt årtionde och många höjde sina röster mot orättvisor i världen. Vad protesterade man mot?

Vad är en hippie?

Vad är psykedelisk musik?