Populärmusikhistoria 1980-talet

70-talet övergår i 80-talet

Disco-eran går mot sitt slut

Punken blir populärare igen

Ny teknik gör att musiken låter bättre

Hårdrocksband på topplistorna

MTV startar och alla artister gör musikvideos som spelas på TV.

Musikvideon

Under hela 70-talet hade det visuella inslaget inom popen och rocken blivit allt viktigare.
Inte minst berodde detta på att musikvideon fick större betydelse. 

Även under 60-talet hade artister spelat in något som skulle kunna liknas vid musikvideor, när de inte hade möjlighet att delta live i alla TV-program. 

Under 70-talet insåg man fördelarna med att använda sig av musikvideos när man skulle släppa nya låtar, men det var inte förrän på 80-talet som musikvideon verkligen slog igenom på allvar.

Den viktigaste anledningen var grundandet av MTV i USA 1981, en tv-kanal helt ägnad åt att spela musikvideor. 

Till Europa kom MTV 1987. Genom MTV blev helt plötsligt musikvideon minst lika viktig som radion för att sprida musiken.

Läs här om du vill veta mer om musikvideons historia.



Syntpop

Syntpopen fungerade ofta som dansmusik. Musikstilen gjorde mycket för att etablera synten som ett betydelsefullt instrument i rock- och popmusik. Dessutom var syntartisterna oerhört viktiga för musikvideons utveckling. 

De flesta stora syntpopartisterna kom från Storbritannien. 

Human Leagues ”Don’t You Want Me” var den första listettan med bara syntetiska instrument (utöver sången). 

Punken hade haft en tillbakagång till ett enklare och mer rebelliskt ideal, med synpopen blev musiken återigen mer glamorös och fokuserad på image. 


R&B

R&B (även R’n’B) är en förkortning av den gamla termen ”Rhythm & Blues”, men är något helt annat. 

Man skulle kunna säga att R’n’B är den moderna soulmusik som föddes på 80-talet när svarta artister och producenter blandade soul med discons och funkens rytmer. 

Artisterna i genren tog ofta hjälp av musikvideon för att nå stora framgångar. Ännu viktigare är kanske att genren och framförallt Michael Jackson i hög utsträckning lyckades sudda ut gränserna mellan svart och vit musik. 

Michael Jackson blev en superstjärna mycket tack vare att han tilltalade alla åldrar.

R’n’B-musiken spelades flitigt på dansgolven under 80-talet. 

Under 90-talet och framåt har musiken sugit upp influenser från hiphop och rap och därmed återigen blivit en musikstil som närmat sig den svarta musikens rötter.



Arenarock (AOR)


Kärt barn har många namn. Denna musikstil kallas också Album Oriented Rock eller Adult Oriented Rock. Det är rockmusik med influenser av jazz och country som är välproducerad, välmixad och framförd av skickliga musiker. Musikstilen passar utmärkt i både radio och som livemusik. 

Exempel på band/artistrer är Journey och Toto.

 

Pudelrock

Under 80-talet utvecklades kommersiella varianter av hårdrock. Dessa varianter var betydligt mer melodiösa, mjuka och ”snälla” än tidigare hårdrock vilket gjorde att denna typ av hårdrock även tävlade om de främsta placeringarna på topplistorna över hela världen.

Precis som i mycket annan musik på 80-talet, så var synten en viktig del av soundet.

Det som fanns kvar från mer renodlad hårdrock var framför allt image, sångsätt, gitarrsound samt fokus på musikernas virtuositet. På svenska kallas ofta den här genren för pudelrock, då syftar man på musikernas långa lockiga frisyrer. 



Hip Hop

Hiphopen växte fram i slutet av 70-talet bland afroamerikaner i den fattiga stadsdelen Bronx i New York. Som genre hängde den ihop med en större ungdomskultur, där musikaliska ingredienser som scratching (skrap med skivtallrikten) och rap går hand i hand med breakdance och graffiti.

Den byggde ursprungligen mycket på sampling, d.v.s. att man använder ljudsnuttar ur andra inspelningar och elektroniska beats. 

Hip Hop: Old School

Hiphopens historia började med att diskjockeyer började förlänga delar av låtar med renodlade trumbeats. Man började även bearbeta ljudet med scratching och på andra sätt att manipulera skivorna. 

Så småningom började DJ:n rappa under tiden skivorna spelades och genom denna mix skapades en ny genre. 

Hiphopen och rappen började som en smal subkultur, men genren slog igenom stort med Sugarhill Gangs ”Rapper’s Delight”.



Hip Hop: Golden Age

När hiphopen hade etablerat sig som en kommersiell musikstil dröjde det inte länge förrän den spred sig från New York till övriga delar av USA, och så småningom till hela världen. Själva rappandet utvecklades också och blev friare och mindre fyrkantigt än tidigare.



Hip Hop: Gangsta

I slutet av 80-talet började hiphopartister från den amerikanska västkusten, särskilt Los Angeles, att slå igenom stort. Artister som N.W.A.,  Ice-T och Snoop Doggy Dogg beskrev i sina texter våldet och det hårda livet i storstaden. 

Soundet var skitigare än i tidigare hiphop och texterna upprörde många med sina svordomar och ibland kvinnoförakt. Trots detta dominerade genren hiphopen i slutet av 80-talet och början av 90-talet.

Ett krig mellan östkusts- och västkustsrappare och deras anhängare uppstod, som bl.a. resulterade i morden på 2Pac (Tupac Shakur) och Notorious B.I.G.





Spotify

Lyssna på 80-talsmusik

Instuderingsfrågor


Varför blev musikvideon så viktig på 80-talet?

Beskriv skillnaden mellan Arenarock, Pudelrock och Metal?

Vad är skillnaden mellan Rythm and Blues och R n' B?

Berätta om hip hopens utveckling under 80-talet.